Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия няма да гони американски дипломати

| обновено на 30.12.16 в 18:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да гони американски дипломати, заяви президентът Владимир Путин

Москва няма да пада на нивото на кухненска дипломация, заяви руският президент в отговор на обявените вчера санкции на Вашингтон срещу Москва. 
Путин реши да отхвърли предложението на външния министър Сергей Лавров и да не изгони 35 американски дипломати. Той покани децата на американски дипломати, акредитирани в Русия, на новогодишното тържество в Кремъл.
В по-нататъшните си стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще се ръководим от политиката, която ще води администрацията на президента Доналд Тръмп, заяви Владимир Путин.

По-рано външният министър Сергей Лавров съобщи, че Москва ще обяви за персона нон грата 35 американски дипломати, в отговор на обявените вчера санкции на Вашингтон, включващи бързо експулсиране на 35 руски дипломати. 

По думите на министъра, обвиненията на САЩ за намеса на Русия в американските избори са неоснователни.

Изходящата американска администрация на Барак Обама, която обвинява Русия във всички смъртни грехове и се опитва да ни обвини също за провала на своите външнополитически инициативи, повдигна неоснователно допълнителни обвинения за това, че руската страна на държавно ниво се е намесила в предизборната кампания в САЩ, в резултат на което кандидатът на Демократическата партия претърпя поражение.

Руските дипломати, обявени от САЩ за персона нон грата, ще бъдат върнати в Русия с президентски самолет, предаде ТАСС.  

Преди това се твърдеше, че дипломатите, които получиха 72 часа да напуснат САЩ, срещат трудности в осигуряването на самолетни билети за Русия. Можело да се наложи да отидат до Ню Йорк, където имало повече шансове да си намерят билети за полет до Москва, гласеше предишната информация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна