Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев е призован да се яви в следствието в четвъртък и в петък

Съпартийците му обвиниха главния прокурор в сталинизъм

| обновено на 05.01.17 в 07:33
Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС

Партията на военния министър Николай Ненчев – БЗНС – обвини главния прокурор Сотир Цацаров в сталинизъм и поиска европейско разследване срещу него. Причина за острата реакция стана призовката на Ненчев за Столичната следствена служба за утре и петък.

От съобщението на военното министерство става ясно, че призовките са били връчени на Ненчев преди новогодишните празници.

По делото за ремонта на изстребителите МиГ-29 той беше обвинен малко след президентските избори. Според запознати делото за това, че военният министър е отказал на руска фирма да ремонтира старите съветски изтребители, е пред разглеждане в Софийския градски съд. Във Военния съд от около месец е делото за поръчката на военните униформи.

Покрай съдебните си проблеми Николай Ненчев радикализира критиките си към прокуратурата и особено към главния прокурор Сотир Цацаров, когото обвини, че изпълнява политическа поръчка срещу него. Съпартийците му нарекоха действията на главния прокурор еманация на репресията и пропагандата и определиха делата срещу лидера си като удар по политици, превърнали в своя кауза реформите.

Подобен коментар направи и кандидатът за президент на реформаторите Трайчо Трайков, който от няколко дни е обвиняем за сделката за продажбата на държавните акции в EVN. По същото разследване предстои да бъде обвинен и бившият финансов министър Симеон Дянков. След като разбрал от медиите, че ще го обявяват за общодържавно издирване, той се е свързал чрез адвоката си Марин Марковски с разследващите и за дата за разпити и обвинения е договорена 18-и януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна