Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнищата на птичи грип в страната вече са 26

Община Сливен събра на инструктаж кметове на селата в района и огласи мерки срещу разпространението на болестта

Снимка: БГНЕС

Огнищата на птичи грип в страната вече са 26, съобщиха от Националния оперативен щаб. Те са локализирани в девет области - Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол. Унищожени са повече от 116 хиляди птици. Със заповед на министъра на земеделието ловът на пернат дивеч е забранен в цялата страна.

За да се ограничи заразата, предпазните мерки ще бъдат удължени и в засегнатите птицеферми ще се отглеждат отново птици, не по-рано от шест месеца след ликвидиране на огнището. Обезщетение за умъртвените птици ще се изплащат 30 дни след изготвяне на документите. В борбата с овладяването на епидемията се включват МВР, пожарната и дори, със съдействието на правосъдното министерство, и лица, лишени от свобода. До момента няма хора, засегнати от птичия грип, но експертите препоръчват да се избягват контакти с диви и домашни птици.

Кметовете на селата в община Сливен вече са инструктирани за въвеждане на превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Най-близките огнища на болестта са в Ямболска и Старозагорска област.

От Държавна агенция „Национална сигурност“ призоваха да се подходи към проблема с цялата му сериозност, защото заразата може да се прехвърли към хората. Директорът на Районната здравна инспекция д-р Даниела Калева предупреди кметовете, че лечението при хората не е 100% сигурно и засяга сърдечно-съдовата система.

Кметът на Сливен Стефан Радев очаква кметовете на населените места да погледнат сериозно на превантивната дейност, за да не се допусне разпространение на птичия грип:

Затова използваме тази среща, за да се стигне до максимално голям брой хора информация за предпазните мерки, които трябва да вземат, така че да не допуснем тук да се появи птичи грип. 

На всички кметове на села бяха раздадени информационни материали за уведомяване на стопаните как да се възпрепятства разпространението на болестта между животните и от животните към хората.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени