Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Твърдението за наличие на наркотично вещество в лютеницата не отговаря на истината

Пловдивската прокуратура ще разследва лютеницата с упойващо вещество

| обновено на 06.01.17 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Пловдив ще разследва производителя на опасната лютеница, съдържаща олеамид. Полицията и Агенцията по безопасност на храните в града имат три дни да проверят сигнала на Асоциация "Активни потребители“ за наличие на опасното вещество в лютеница, произведена в Перущица. 

От неправителствената организация огласиха случая след експертно изследване от независима лаборатория "Център по биология на храните" на различни марки лютеница.

Твърдението на организацията "Активни потребители" за наличие на наркотично вещество в лютеница не отговаря на истината, съобщават от Агенцията по храните (БАБХ). Веществото олеамид, за което от организацията обявиха, че е наркотик, не е опасно за хората. 
БАБХ е извършила проверка по твърденията и представения протокол за анализ от "Центъра по биология на храните ЕООД". Проверката не е установила влагането в лютеницата на неразрешени съставки и продукта отговаря на изискваните токсикологични  и микробиологични показатели. Според учените олеанидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла.

Категорично олеанидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива  и в  други храни, но не е опасен за здравето. Протоколът за анализ, който е приложен към информацията, предоставен от асоциация "Активни потребители" не е издаден от акредектирана лаборатория, се казва още в становище на Агенцията по храните.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени