Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка остава усложнена

Понеделник и вторник се очаква всички пътища вече да бъдат отворени, а от сряда отново предупредиха за нов леден фронт към Балканите, съобщи министър Лиляна Павлова

| обновено на 07.01.17 в 20:29
Автор:
Снимка: Радио Варна

Заради усложнената зимна обстановка се увеличава броя на селищата и общините, които обявяват бедствено положение. В Шуменска област 5 общини са в бедствено положение - Никола Козлево, Нови Пазар, Каолиново, Венец и Хитрино.  В община Шумен обстановката също се усложнява от изключително тежките метеорологичните условия - духа силен вятър, като снегонавяванията, преспите и ограничената видимост затрудняват движението по пътищата.
Няма достъп до всички населени места, заяви областният управител на Шумен Донка Иванова по време на днешното заседание на кризисния щаб: Там има затруднения със снабдяването с хранителни продукти, няма електрозахранване, а в някои от населените места, но по-малко,  няма и вода.
Работи се по разчистването на пътищата, възстановяването на електрозахранването и снабдяването на населението с  хляб и хранителни продукти. Най сериозен е проблемът с липсата на хляб в областният град, но и това ще бъде решено в следващите часове, заяви още Донка Иванова.

В община Тервел е обявено частично бедствено положение, заради селища, за които има опасност трети ден да останат без ток. Частично бедствено положение е обявено в община Първомай. Снегонавяванията, причинени от силния вятър, правят непроходими пътищата в района. Движението на автомобили също затруднява работата по почистването. До утре сутринта ще останат затворени пътищата от първомайския квартал Дебър до селата Искра и Татарево, както и от Бяла река до Буково и Воден. 

Обстановката в област Добрич остава критична. В областта все още има десетки населени места без ток и вода. Най-много селища без електро и водоподаване  има на територията на община Добричка, където беше обявено бедствено положение. Областният управител на Добрич Детелина Николова съобщи, че е поискана специализирана високопроходима техника от Министерството на отбраната от съседните на Добрич военни поделения - в Шабла и Балчик, както и помощ от Военноморските сили - Варна: Усилията са насочени да се почисти пътят Добрич - Балчик, тъй като пътят Добрич-Варна е в много тежко състояние и не може да бъде почистен и отворен за движение, уточни Детелина Николова. Продължава работата на екипите на енергоразпределителното дружество за отстраняване на авариите на територията на областта, като все още без електрозахранване са 52 населени места.
Област Добрич остава единствената, която остава без нито една отворена пътна артерия. Пътят Добрич-Балчик е единственият, който може и ще бъде отворен и по него се работи, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. Другият пътен участък, който ще бъде отворен за леки автомобили в следващите часове е отсечката Монтана-Лом. През деня бяха отворени още основни пътища в областите Варна, Търговище, Силистра, Разград, Русе, както и участъкът Карнобат-Бургас от АМ "Тракия". 

От кризисния щаб предупредиха за много навявания, преспи и частични заледявания, включително по магистралите, затова призоваха да се спазва наложеното ограничение от 60 километра в час. Отворени за преминаване са и проходите Шипка, Петрохан и Хаинбоаз, както и всички гранични пунктове. Пожарната е помогнала на 136 души, предимно бременни жени и болни хора да стигнат до лечебните заведения. Понеделник и вторник се очаква всички пътища вече да бъдат отворени, а от сряда отново предупредиха за нов леден фронт към Балканите, съобщи още министър Лиляна Павлова.

Пътищата в Силистренска област продължават да са блокирани от преспи. Отворен за движение само за добре оборудвани за зимни условия леки автомобили и микробуси е само пътят Силистра-Русе. Засега опитите за пробив по главните пътища за Шумен и Добрич остават без успех. По откритите участъци в двете направления са образувани огромни преспи и навявания и разчистването става много трудно. Възстановено е електрозахранването в повечето села на община Тутракан, както и в някои от силистренски села. В останалите общини обаче селата втори ден са без ток и вода. Поради липса на телефонна връзка няма информация за ситуацията в община Кайнарджа. Блокирани са доставките на хляб и хранителни продукти в района. Спасителни екипи на гражданската защита са извадили от преспите повече от 10 души, сред които и деца. В късния следобед до дуловската болница е превозена още една родилка от село Поройно. Температурата в Силистра е минус 12 градуса. Отново започна да вали и да духа силен вятър, а река Дунав започва да замръзва.

Община Търговище призовава гражданите да не предприемат рискови пътувания в почивните дни, въпреки че главните пътища за Варна, София и Разград са отворени. Продължава почистването на междуселските пътища. След Попово и Търговище, и община Омуртаг обяви 9 и 10 януари за неучебни дни.

Постепенно се нормализира обстановката в Разградска област. Работи се по разчистването и отварянето на основните междуселищни пътни връзки и пътищата от общинските мрежи. Електрозахранването е възстановено в повечето населени места , без ток са 14 села, 10 от тях и без вода.

20 населени места  във Варненска област са без ток.От "Енерго про" съобщиха, че са отстранени повредите в селата Каменар и Куманово и започва поетапното включване на електрозахранването.  Летището работи, пристанище Варна е затворено.
Снимка

В Ловешка област заради усложнената зимна обстановка в общините Луковит, Тетевен, Угърчин, Ябланица и Троян е удължена ваканцията на ученицитеНай тежка обаче остава обстановката в община Ловеч, където заради непроходими пътища са откъснати селата Баховица, Лисец, Славяни и Скобелево. Затворени за движение са осем участъка от общинската пътна мрежа. Няколко автомобила са били закъсали днес край село Славяни. Наложило се е да бъдат изтеглени с тежка техника. Въпреки усложнената обстановка пациентите на хемодиализа са обслужени по график. В региона няма населени места без ток и бедстващи хора. Пътят Плевен-Ловеч, който е непроходим, ще остане затворен през цялата нощ.

Възстановено е електроподаването във всички села в Сливенска област. В планината продължава да вали и духа силен вятър, което затруднява почистването на пътищата. Поради снегонавявания и намалена видимост се затваря пътя Чуката –– Карандила и Меча поляна –връх Българка, Даулите и Раково, съобщават от кризисния щаб в община Сливен. Снегопочистващата техника остава в Балкана. При промяна на обстановката работата ще продължи. Няма закъсали или бедстващи хора. 
Продължава да е  ограничено е движението на автомобили  над 12 тона на територията на цялата област поради влошени метеорологични условия. Затворени са проходите Твърдишки и Котленски, затворен е пътя Петолъчката – Карнобат, Конаре -Твърдица и Кипилово към Твърдишкия проход. Всички останали пътища в областта са труднопроходими.

Влошените метеорологични условия и множеството непроходими пътища възпрепятстват бързото възстановяване на електрозахранването в Североизточна България, съобщават от "Енерго Про", като допълват, че към 17,00 часа без ток са по-малко от 80 селища в областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Варна, Търговище и Русе. От началото на деня е възстановено електрозахранването на повече от 160 населени места. Всички аварийни екипи на  дружеството са мобилизирани и отстраняват възникналите повреди по съоръженията, до които могат да достигнат. Създадена е необходимата организация работата по отстраняване на авариите да продължи през цялата нощ. 

На територията на електроразпределителните дружества "ЕВН" и "ЧЕЗ" няма населени места без ток. 


Оранжев код за екстремно ниски температури е обявен за утре в 4 области - София, София-област, Перник и Кюстендил. В останалата част от страна в сила е жълт код. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!