Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Парламентът не е длъжен да се произнася за референдума", пише "Сега". Екип на изданието е потърсил мнението на видни юристи, според които тримесечният срок за реакция не е в ход, тъй като ЦИК все още не е обявила решението си и не го е пратила на депутатите. Следващото Народно събрание също не е длъжно да има становище. Решението по резултатите от допитването е въпрос на политическа воля, е изводът от проучването на вестника.

Според "Капитал дейли" от забраната за износ на ток се е заинтересувала Европейската комисия. От Министерството на енергетиката са потвърдили, че е получено писмо от Брюксел. Проблемът в най-студените дни не е бил в недостига на електроенергия, а в това, че осигуряващите резерв три централи не са заработили, пише вестникът.

Според "Монитор" застудяването е причина да се повиши цената на кубик дърва до сто лева. Един чувал вече е със 16 лева по-скъп, тъй като в складовете няма дърва за огрев. Освен това, заради лошото време, почти е спрял вносът на въглища за бита.

Неправителствени организации настояват за независима експертиза за цената на ремонта на НДК, пише "Труд". От асоциация "С грижа за децата в риск" твърдят, че с определените 35 милиона лева може да бъдат спасявани деца в продължение на три години. За сравнение, годишният бюджет на Фонда за лечение на деца е 12 милиона.

2017-та ще е годината на разпад на железниците, ако не бъдат изплатени дълговете от над 400 милиона лева, прогнозират ръководителите на холдинга, цитирани от "24 часа". Един милион и триста хиляди души пътуват всеки месец с БДЖ. Преди години пътуващите са били четири милиона.

"Монитор" допълва по темата, че се готви търг за модернизация на старите чешки локомотиви, но смяната на правителството осуетява процедурата.

"Дума" напада ръководството на БДЖ, което няколко пъти заяви, че не достигат локомотиви, но успоредно с това разпродава локомотиви, които не са в употреба.

Спешно се търсят учители по математика и компютри, съобщава "Телеграф". Не достигат също логопеди и ресурсни учители, на места се назначават вече пенсионирани кадри. Необходими са и преподаватели по чужди езици и учители в началния курс.

Наши превозвачи затварят границата с Гърция в отговор на започващите след седмица протести на фермерите в южната ни съседка, съобщава "Труд".

Президентът Росен Плевнелиев споделя, че никога не е искал съпругата му и децата му да са "подмятани от медийни империи", това е заявил президента в интервю за "24 часа". Той съветва наследника си на поста Румен Радев да премисли, с оглед медийната среда в България, доколко личният и семейният му живот трябва да бъдат обект на общественото внимание. По отношение на протокола няма изисквания политически лидер да е придружен от партньора си, подчертава Плевнелиев и дава за пример германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Вестник "Сега" акцентира върху интервюто на държавния глава за БНР със заглавие: "Плевнелиев намекна, че вицепрезидентът е излишен".

"Стандарт" цитира телевизионно интервю на вицепрезидента Маргарита Попова със заглавие: "Президентът да не забравя, че е избран с вице". "Юристката запази добрия тон, въпреки предателството на Плевнелиев", коментира изданието.

На същата позиция е и вестник "Зема", в който се казва: "За разлика от Плевнелиев, Маргарита Попова запази коректния тон".

В ГЕРБ провеждат допитване до членовете си с кого да управляват, съобщава "Стандарт". Вестникът се позовава на свои източници, които казват, че ръководството на партията е разпратило анкета до 22 хиляди души, в която се пита анонимно и за новите управленски приоритети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна