Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към закрила на технически изобретения у нас нараства

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР
Българското патентно ведомство е държавният орган, който одобрява заявките за патенти, полезни модели, промишлени дизайни,  географски означения, търговски марки и др.
През последните години нараства интересът към закрила на нови технически решения, обяви Офелия Киркорян-Цонкова - зам.председател на Патентното ведомство. - Иновациите са двигател на съвременна икономика, тъй като чрез тях се постига разнообразие на продуктите и водят до възможност да се намали производствената цена.

Заявителската активност на патентите и полезните модели се засилва, а това създава конкурентоспособност. Най-много нови технически решения се предлагат в областта на машиностроенето. Все още не е популярна защитата на географски означения, тъй като и политиката на ЕС не е еднопосочна в тази посока. В нашата страна географските означения се използват в комбинация с търговската марка. Това са предимно минерални води.

Любопитна юридическа формулировка е, че човешкото тяло в различни етапи от неговото развитие може да бъде патентно произведение. Идеята е да се гарантират леснодостъпни методи, свързани с медицината.

Какви изобретения се защитават в Патентното ведомство? - чуйте в интервюто Добринка Добрева с Офелия Киркорян-Цонкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени