Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест на съкратени миньори от рудник "Бабино"

| обновено на 19.01.17 в 15:43
Снимка: БГНЕС


Повече от 4 часа продължава протестът на около 200 съкратени миньори от рудник "Бабино", които искат да им бъдат изплатени обезщетения от една заплата и ваучерите за храна за 3 месеца. Протестиращите отхвърлиха предложението на ръководството на мините за поетапно изплащане в рамките на 6 месеца. Следобед те блокираха пътя на изхода на Бобов дол, за да спрат камионите с въглища за ТЕЦ "Бобов дол".
Протестиращите не приемат съдействието на синдикатите и освиркаха шефа на мините инж. Харалампи Златанов, който след като дълго го чакаха, накрая излезе при тях: 
Това, което ви се дължи и което ви е начислено, ще ви бъде изплатено в един срок от 6 месеца
В отговор някои от миньорите заявиха:
Предлагаме незабавно изплащане на брутните на тези момчета.

Някои, както сами твърдят, били манипулирани от ръководството на мините – получили печат в трудовите си книжки, че им е изплатено всичко, сумите им са депонирани, но реално не са ги получили.

Част от протестиращите пристигнаха с таксита от Дупница и близките села до бариерата на минното дружество, въпреки снега и студеното време. Те настояват обезщетенията им да бъдат изплатени веднага. Мините имат пари. Отпуснати са им милиони за ликвидация. Сега и тези наши заплати ще потънат, недоволстват миньорите. Протестиращите настояват при тях да отиде наемателят на мините и мажоритарен собственик на ТЕЦ-а Христо Ковачки. При протестиращите беше и кметът на Бобов дол Елза Величкова.

Миньорите отказват да преговарят с ръководството.

От 10 януари тази година започна поетапно масово съкращение на 420 миньори от рудник "Бабино", което трябва да завърши на 30 юни 2018 година.

За предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" кметът на Бобов дол Елза Величкова, която е била посредник в преговорите с Харалампи Златанов, разказа:

От името на работодателя дойде предложение да се подпише едно споразумение, което да гарантира, че тези обезщетения ще бъдат изплатени, но ще бъдат изплащани поетапно, което не удоволетвори искането на хората, защото те мислят, че няма да им бъдат изплатени обезщетенията.

Работата на мината е затруднена заради изключването на енергияга от ТЕЦ-а от енергийния микс, допълни тя:

Тази сибирска зима ни  напомни, че въгледобивът е нужен на държавата. Апелирам и хората от държавата малко да помислят за нашия региони  за спасяване на въгледобива.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна