Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобри съставите на комисиите за оставащите 2 години и половина от мандата

Европейският парламент одобри съставите на различните си парламентарни комисии за оставащите 2 години и половина от мандата. Разпределението на българските евродепутати с малки изключения се запазва. 

По трима български депутати има в комисиите по вътрешни работи, енергетика и образование. Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП и Филиз Хюсменова от ДПС/АЛДЕ запазват членството си във вътрешната комисия. Там е и Сергей Станишев от БСП/Социалисти и демократи. Хюсменова участва и в комисията по правата на жените.

В комисията по регионално развитие, която отговаря за голяма част от еврфондовете, членове остават досегашният ѝ председател Искра Михайлова от ДПС/Либерали и Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, който е назначен и за зам.-координатор на своята група ЕНП в комисията:

Новият депутат от левицата Петър Курумбашев, който замени избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, не беше разпределен както нея в комисията по правосъдие и вътрешни работи, а отива като член на комисията по промишленост и енергетика. Там остават също Владимир Уручев от ЕНП и Николай Бареков от групата на консерваторите.

Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП членува в две парламентарни комисии – по външни работи и човешки права. Във външнополитическата комисия той ще си партнира и с Илхан Кючюк от ДПС/АЛДЕ. В комисията по бюджета България остава само с 1 представител – Неджми Али, също от ДПС/АЛДЕ. Заедно с Георги Пирински от социалистите той участва и в комисията по бюджетен контрол. Пирински също има още един ресор – заетост и социални въпроси.

Ева Паунова от ГЕРБ/ЕНП е разпределена в комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, а колегата ѝ Емил Радев – в тази по правни въпроси. В Комисията по култура и образование са Момчил Неков - БСП/ПЕС, Ангел Джамбазки ВМРО/Консерватори и Светослав Малинов - ЕНП/РБ. Последният участва и в комисията по петиции.

Другата седмица всяка парламентарна комисия ще гласува своя председател и зам.-председатели.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна