Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два ценни антични съда обогатяват фонда на музея в Добрич

Снимка: Венета Павлова

Два ценни антични съда обогатиха фонда на отдел "Археология" към Регионалния исторически музей в Добрич, съобщиха от културния институт. Те са предоставени от граждани и произхождат от Добруджанското крайбрежие.

Единият от съдовете е кратер - древногръцки съд за смесване на вино с вода, а другият е използван като чаша за пиене - скифос. Кратерът представлява камбановидна купа на ниско столче с две извити нагоре дръжки, разположени в горната част. Висок е 31 см с диаметър на устието 32 см и височина на столчето 3 см. Скифосът има формата на обърнат конус и две хоризонтални дръжки на нивото на устието. Височината му е 8,7 см, а диаметърът на устието - 9 см.

И двата съда са свързани с пиенето на вино по време на пиршествата в Елада, наричани симпозиуми. Симпозиумите обикновено се провеждали в домовете на по-богатите граждани и били един вид място за събиране на обществото. Организирали се по различни поводи - сватби, рождени дни, победи в различни игри и състезания, заминаване или връщане на приятел и пр.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна