Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите пое 50 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа

Снимка: БГНЕС

50 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа беше поет от Министерството на финансите. Това е първият за годината аукцион и на него е постигната рекордно ниска доходност, което означава, че държавата ще плати много ниски лихви.

Падежът на н
овата емисия от 10 и половина годишни държавни ценни книжа е през юли 2027 година, а среднопретеглена доходност от 1,76 %, което е рекордно ниско ниво за книжа с този матуритет. Общият размер на подадените поръчки е достигнал 211 млн. лв., което прави коефициент на покритие от 4,22, съобщават от финансовото министерство. 

Новата емисия ще бъде референтна през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии. Най-голям интерес е имало от пенсионните и гаранционните фондове, следвани от банките и застрахователите. 

Това е първата емисия от много време насам. Тази година финансовото министерство няма да поема дълг от външните пазари, но вероятно ще пуска емисии на вътрешния пазар. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна