Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: Служебното правителство е готово да се посвети на служене на народа и родината

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев представи проф. Огнян Герджиков като служебен министър-председател. Той го определи като юрист с безспорен авторитет и политик, изпратен с аплодисменти от поста си.
Проф. Огнян Герджиков благодари на президента Радев за огромното доверие да му повери управлението на държавата. Той увери министрите от отиващия си кабинет, че той и колегите му няма да отричат или рушат постиженията им, но допуснатите грешки ще бъдат поправени:

Като университетски преподавател, а също като човек, изкушен да създава текстове в немерена и мерена реч, бих искал да разтълкувам какво означава за мен определението "служебно" в съчетание с "правителство". От една страна, то отразява формалния белег, че е кабинет, възникнал по силата на служебните правомощия на овластения да го назначи. Думичката "служебно" за мен и моите колеги министри означава още нещо, то е преди всичко служене, служене на народа и родината. Встъпвайки в правомощията си искам ясно и уверено да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на такова служение. Ще положа максимални усилия за запазването на финансовата стабилност, както и за реда и сигурността в държавата. Благодаря Ви за доверието и Бог да благослови и пази България и българите!


Основната ни задача е да организираме изборите. Ще направим всичко възможно да пресечем или поне категорично да редуцираме купуването на вота, допълни Герджиков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна