Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се твърденията, че Франсоа Фийон е присвоявал незаконно пари на данъкоплатците

Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изходът от предстоящите напролет президентски избори във Франция става все по-непредвидим заради увеличаващите се твърдения, че водачът в рейтингите Франсоа Фийон е присвоявал незаконно пари на данъкоплатците.

Вестник "Журнал дю диманш" и сайтът за разследваща журналистика "Медиапарт" обявиха, че като сенатор до 2007 година кандидат-президентът на десницата е прибрал с измама над 20 000 евро. По-рано през седмицата пък беше съобщено, че платил поне половин милион евро на съпругата си, която уж работела като негов парламентарен асистент.

Според социолозите заради тези обвинения Фийон досега е загубил поне 4 пункта от рейтинга си и вече го подкрепя 38 на сто от електората.

Тази вечер се очаква да стане ясен кандидатът за президент от социалистическата партия. Номинацията си оспорват изненадващият победител на първия тур на вътрешните избори Беноа Амон и Манюел Валс.

Крайнолевият Амон обеща да се бори за обединение на левицата:

Ще се придържам към набелязаната цел - да отворя партията към поколения мъже и жени, които са политически пасивни. Искам да разширя подкрепата за нас и извън социалистическата партия.

Доскорошният премиер Валс нарича Амон утопист заради обещанията му за гарантиран базов доход от 750 евро за всички французи. Но все пак:

Трябва да се уважава изборът на електората. Всичко е възможно, нищо не бива да се смята за даденост, каза Манюел Валс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна