Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия настоява за по-строг контрол по "Балканския маршрут"

Снимка: БТА

Австрия настоява за затягане на мерките по т.нар. Балкански маршрут. Това обяви австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил в интервю за германския ежедневник „Ди Велт“. Правителството във Виена е убедено, че по маршрута през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до Австрия съществуват пробойни в граничната охрана. И предлага по-тясно регионално сътрудничество, вкл. и с България.

Балканският маршрут до голяма степен беше затворен през март миналата година, но според Австрия все още се наблюдава значителна активност от страна на каналджиите. Доскоцил смята, че ЕС не охранява достатъчно добре външните си граници. В отговор, Австрия планира тясно сътрудничество в рамките на нова офанзива за гранична охрана на Балканите заедно със страните от региона. Новият формат трябва да реагира възможно най-бързо при евентуална кризисна ситуация. Предвижда се и обмен на полицейски и военни служители. Нещо повече – Австрия е готова да промени законодателството си, за да може да изпраща свои военни в чужбина в помощ на граничните власти.

Ситуацията може да се влоши по всяко време, предупреждава австрийският министър на отбраната и изтъкна, че не може да се вярва на Турция, че ще спазва споразумението с ЕС за пресичане на миграционните потоци. Доскоцил не очаква, че ще има общо европейско решение на бежанската криза в обозримо бъдеще. Просто интересите на отделните държави са много различни, защото проблемът ги касае по различен начин.

Бежанската криза от миналата година принуди Австрия да въведе лимит от 37.500 бежанци на година, както и да възобнови граничния контрол със съседните страни, въпреки членството в Шенген.

На вчерашната среща на външните министри от ЕС в Брюксел австрийският първи дипломат Себастиан Курц заяви, че трябва да се ограничи миграционният поток не само през Балканите, но и през Средиземно море. И подкрепи новата гранична инициатива: Целта естествено остава общо европейско решение на проблема, но въпреки това всички сме убедени, че общото европейско решение трябва да бъде подкрепено от национални и регионални инициативи. В противен случай просто може да очакваме още по-сериозен натиск, с който не бихме могли да се справим, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени