Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделената храна е доброволчество срещу разхищението

Снимка: https://pixabay.com
Идеята да пестим храната е мотивирана от това да имаме ясно отношение на уважение към храната и труда, чрез който е създадена тя. От друга страна пестенето на средства е важен икономически механизъм, по които живее всеки човек и ако се отнасяме с респект към храната трябва да купуваме колкото ни е необходима. Така Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите коментира пестенето на храна като гражданска мисия.  

В последните години световната икономика и преработвателната промишленост предлагат много видове храни. С оглед на това на трапезата и в хладилника присъстват много продукти, които в повечето случаи е невъзможно да бъдат консумирани в периода, в който са годни. Затова трябва да сме пестеливи в купуването и да сме по-щедри в даването. За целта трябва да се създаде норма, която да бъде доброволна за споделяне на отношението към храната, разказа още Мариана Кукушева.

В света са познати практики за споделянето на храна като обществена ценност. Основният мотив за това доброволчество е да се спре разхищението и да се намалят гладуващите. Като добър пример за такива кампании Мариана Кукушева даде Франция, където в хладилни витрини се събира излишната храна на домакинствата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени