Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН алармира за проблеми по ОП "Наука и образование", Кунева подозира некоректен прочит на писмото от ЕК

Министър Денков очаква оставката на директора на Дирекция "Структурни фондове"

| обновено на 10.02.17 в 15:41
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката е получено официално писмо от Европейската комисия за проблеми по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Министър Николай Денков уточни, че от април миналата година неколкократно е обръщал внимание да се вземат спешни мерки. 

Структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите. Това е управляващият орган, и този, който изпълнява проектите. Това е част от Министерството на образованието и науката. Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период. Вече работим с екипа на министерството в координация с Европейската комисия и с вицепремиера по европейските фондове за набелязване на решения, които в най-кратък срок да решат тези проблеми.

Той поиска оставката на Цветана Герджикова, директор на Дирекция "Структурни фондове" в Министерството. Според него Герджикова носи лична отговорност за част от проблемите. 

В понеделник министър Денков ще обяви подробности за нарушенията.

В отговор бившият просветен министър Меглена Кунева заяви, че е силно изненадана от "некоректния прочит" на писмото на Еврокомисията и опитите за прехвърляне на отговорност. За оперативното ръководство на програмата до края на миналата година е отговарял Иван Модев, който сега е началник на политическия кабинет на служебния министър на образованието, допълва Кунева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна