Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариела и Петър Маламат – за любовта в живота, в картините и уловена „в стъкло“

Мариела и Петър Маламат са едно безспорно артистично семейство. И двамата са завършили стенопис в Националната художествена академия в София, но са се срещнали още преди това, в художествената гимназия. Гостуват в сутрешното ни „Радиокафе“, защото днес се открива тяхната съвместна изложба „И още любовни истории“. Мястото е галерията „Евдокия арт глас“, часът  - 19.00. Мястото не е избрано случайно, защото от много години вече Петър Маламат работи със стъкло  - по много причини. Заради омайната неизвестност,защото (за разлика от повечето други материали) при стъклото творецът не може да контролира изцяло крайния резултат, тъй като то, стъклото, си има свое собствено мнение и харизма и защото винаги има изненади.

А иначе изложбата е продължение на няколко предишни изяви на Мариела, която на 14 февруари обикновено представя толкова свои картини, на колкото години е. Този път решава да „добави“ и „изтъканите от стъкло“ творби на съпруга си. А бройката вече няма значение. Самият ни разговор е много по-богат на теми – освен техните „Още любовни истории“, обсъждаме градската среда и вплитането на орнаменти и творби на изкуството в нея (което спомага за изграждането на вкуса и усета у децата и тийнейджърите), говорим за изключително високото качество на преподаване в художествената академия у нас (особено през 80-те и 90-те) и за българските художници, които после отнасят полученото тук знание по света, но и за онези, които са останали в България, но техния талант и потенциал не се използват достатъчно, за недалновидността на управляващите по отношение на изкуството…

сн. Луиза ЛазароваИ, разбира се, за романтиката – в живота, и в изкуството, за Париж, където Мариела често е била, където е учила за кратко и където двамата с радост често се „завръщат“, за любимата на Петър къща на Моне, за романтичните места по света (и онези, които със сигурност не са – като метрото на Лондон, добавя със смях Мариела), но най-вече за това, че ако не носим усещането за красота и романтика в самите нас, където и да отидем, няма да усетим магията.

Изключително интересени събеседници – чуйте!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна