Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен протестираха срещу покачването на цената на водата

| обновено на 16.02.17 в 15:23
Снимка: БГНЕС

В Шумен граждани излязоха на протест срещу поскъпването на водата. В момента шуменци плащат 2 лева и 64 стотинки за кубик вода, а предложението, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране е за 3 лева и 25 стотинки. Според позицията на ВиК, дружеството не би могло да предоставя качествено водоподаване, ако не се повиши цената. 

Не пипайте цената на водата, заявиха хората, които дойдоха на протеста днес. Те се опасяват, че сумата може да достигне дори до пет лева за кубик и не искат да се примирят с тази цена, още повече, че питейната вода е с лошо качество. Искаме цена, съотносима с доходите на шуменци, заяви организаторът на протеста Петко Захариев.
Цената, която е допустима за възможностите на нашия град. Вчера ми обясниха, защото се обезлюдяват селата, този водопровод, който минава през едно село, което има десет къщи, има разходи, има течове и се покрива от следващото село, което било две хиляди човека, плюс това ние нямаме пречиствателна станция, водата не е питейна, тя е поливна. Това е геноцид.
Петко Захариев заяви, че вече е разговарял с областния управител и кмета за проблема, а на 23 февруари ще постави исканията на хората пред общинските съветници. Захариев оповести създаването на сдружение "Войводи", което ще контролира управлението на града и обеща това да бъде първата от поредицата инициативи, чрез които гражданството да настоява цената на водата в Шумен да не се повишава.

Според позицията на ВиК обаче, инвестиционната програма на дружеството няма как да се изпълни, ако не се повиши цената, а също не би могло да се предоставя качествено водоподаване.

ВиК - Шумен отчете миналия месец над 80 на сто загуби на вода по преносната мрежа и е сред рекордьорите в страната в това отношение. През януари всички ВиК дружества внесоха в държавния регулатор предложения за повишаване на цената на водата за битови потребители. Очаква се до края на този месец от КЕВР да оповестят решението си за новите цени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна