Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавки с витамин Д биха могли да се преборят с грипа и настинката

Снимка: БГНЕС

Хранителни добавки с витамин Д могат да спасят от настинка и грип повече от три милиона жители на Великобритания всяка година, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Освен жизненоважен за костите, витаминът е полезен и за имунната система.

Според анализ, публикуван в Британския медицински журнал, храната трябва да бъде подсилена с витамина.

Но Службата по обществено здраве във Великобритания твърди, че що се отнася до инфекциите, данните не са убедителни. Въпреки това тя препоръчва добавката, но твърди, че тя трябва да се приема за подобряване на състоянието на костите и мускулите.

Имунната система използва витамин Д, за да се справи с бактериите и вирусите. Той обаче се образува в кожата, под слънчевите лъчи, затова у много хора нивата му са ниски през зимния период.

Опитите за използване на добавки с витамина за предотвратяването на инфекции са дали нееднозначни резултати, затова учените са събрали данни от 11 321 души от 25 отделни опита, за да получат точен отговор.

Екипът от университета "Кралица Мери" в Лондон установи, че един на всеки 33-ма взимащ като добавка витамин Д ще бъде предпазен от инфекция. Това е по-ефективно от ваксинация против грип, където е пощаден един на всеки 40 души, въпреки че грипът е много по-сериозен от обикновената настинка.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени