Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: В готовност сме за проверките за изборите

Снимка: БГНЕС
Комисията по досиетата в партньорство със Софийския университет представя сборник от поредицата "Из архивите на Държавна сигурност", посветен на ДС и следствието. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на комисията Евтим Костадинов обясни защо този сборник излиза чак сега: 

Всички теми, които излязоха преди този сборник, също са актуални. Вярно е, че следствието е едно от ведомствата, която първо предаде архивните документи, но систематизирането и подреждането на тези документи, може би и темите – за тероризма и по някои други теми, към които беше насочено в определени моменти вниманието, даде тази възможност в този момент да излезем с тези архивни документи. Имало е опити на определени следователи по техни спомени, по техни виждания да излязат някои книги, писания, но в такъв автентичен вариант, в който Комисията се е постарала да подбере документи, бих посочил над 250 архивни документа са обработвани, в хартиеното издание са влезли над 70 документа. 

Евтим Костадинов посочи, че Комисията е в готовност да извършва необходимите проверки във връзка с изборите:

Разбира се, ние вече създадохме и винаги сме имали добра организация, а и вече доста опит натрупахме в годините по проверката. Ние сме в готовност, успоредно с това усилено върви и проверката на служебния кабинет със служебните назначения. Очакваме всеки момент да бъде затворена страницата с по-голямата част от назначенията, с цел да не излизаме на парче или на бройка, за да излезем с решение за служебния кабинет. Тук усилено върви работата и по назначенията на съдебните заседатели.
Интервюто на Силвия Великова с Евтим Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна