Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредиторите на Гърция постигнаха обща позиция за дълга

Йерун Дейселблум обаче не се ангажира със сигурност, че тази вечер ще има сделка по изискванията към Гърция

Гърция и кредиторите ѝ от еврозоната направиха взаимни компромиси, които ще позволят завръщането в най-скоро време на техническите екипи от Еврокомисията и Европейската централна банка в Атина. Целта е до началото на лятото южната ни съседка да получи поредния транш от третата спасителна програма и за пореден път да избегне държавен фалит. 

Еврокомисарят по финансовите въпроси настоя за споразумение по гръцките реформи на днешното заседание на Еврогрупата.

Пиер Московиси израз надежда, че финансовите министри няма повече да забавят политическото решение по критериите, които Атина трябва да изпълни, преди да получи следващата част от спасителния заем:
Гръцкият народ трябва да види светлина в края на тунела от бюджетни икономии. Уверен съм, че днешната среща на Еврогрупата може да бъде много положителна. Ако днес се споразумеем по параметрите, с които експертната мисия да се върне в Атина, тогава ще сме на прав път. Планът вече е на масата и той би могъл да доведе до успешно приключване на програмата. Това би означавало завръщане към трайния икономически растеж в Гърция.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обаче не се ангажира със сигурност, че тази вечер ще има сделка по изискванията към Гърция:
Говорим за сложни реформи, а те отнемат време. От опит знам, че ако в Холандия например се прави едновременно данъчна, трудова и пенсионна реформа, това би изисквало много здрава работа. Така че –нека бъдем реалисти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна