Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова връчи на Копривщица сертификата от ЮНЕСКО

| обновено на 22.02.17 в 09:15
Снимка: личен профил

Копривщица получи официално сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО на церемония в Париж. Генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета на града Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. На церемонията присъства Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО.

Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в списъка за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство. В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна