Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият ректор на МУ Ваньо Митев и бившият главен секретар на университета Алексей Алексеев отиват на съд

| обновено на 01.03.17 в 16:29
Снимка: БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев и бившият главен секретар на университета Алексей Алексеев отиват на съд за поредица от престъпления – сключване на неизгодни сделки и безстопанственост, ощетили висшето училище с над милион и сто хиляди лева. След няколкомесечно разследване прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу двамата. Разследването започна по одит от МОН.

Ваньо Митев отива на съд за това, че съзнателно е допуснал подчиненият му Алексеев да извърши престъпление по служба, позволявайки 146 чужденци от страни в Европейския съюз да учат медицина, без да са положили задължителните изпити по биология и химия и на много ниски цени. Таксата им е била повече от два пъти по-ниска от тази за платен прием. Щетата, оценена от прокуратурата, е в размер на 1 100 000 лева. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни:

По силата на акт на самия Медицински университет, когато студентите използват платената форма за обучение, следва да заплащат годишно сумата от 7414 лева и 20 стотинки. Тези лица са заплатили за първите си две години в изнесените обучения в чужбина само сумата от по 1500 евро, тоест 3000 лева.

Второто обвинение на Митев е за договор с двама адвокати при наличието на двама юрисконсулти на щат в университета. Вредата от това е 28 000 лева. И третото е, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, от сключените от когото договори са настъпили други щети за над 290 000 лева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна