Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Фийон остава в президентската надпревара във Франция

Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсоа Фийон продължава кандидат-президентската кампания въпреки започналото разследване - това заяви с категоричен тон кандидатът на френската десница на внезапно свикана пресконференция. 

Няма да се предам, няма да се поддам, няма да се откажа, защото не само моята личност, но и демокрацията в страната ни е поставена на изпитание, заяви Фийон.
Той съобщи, че ще се отзове на призовката за съдебен разпит по обвиненията за фиктивни назначения на семейството му, насрочен за 15 март - точно два дни преди крайния срок за кандидатурите за кампанията. Същевременно Фийон определи разследването като "политическо убийство" срещу него и проекта на десницата.
Безпрецедентен случай е да се отправи призовка само няколко дни след назначаването на съдиите, които още не познават досието, наблегна той, припомняйки и останалите без реакция възражения на адвокатите относно некомпетентността на разследвалата съдебна инстанция и изтеклата в реално време информация в медиите и незачитането на презумпцията за невинност.
Не съм злоупотребявал с държавни средства, настоя отново той.
Ако в първите реакции в лагера на кандидата на десницата преобладава подкрепата, критиките не закъсняха. Центристът-либерал Еманюел Макрон обвини Фийон в липса на реализъм, а социалистът Беноа Амон намира речта му за "агресивна".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна