Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

Днес е Тодоровден и по традиция в много райони на страната се организират конски кушии.

Според народните представи, на този ден Св. Тодор обхожда съссвоя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

С конни надбягвания тази сутрин в Шумен започна празникът, като и тази година той събра шуменци и гостите на града в Хиподрума. На препълнения със зрители закрит манеж се представиха  състезатели по конен спорт от различни клубове в страната. Голяма част от тях са млади жокеи, но със солиден състезателен опит. Един от тях е 18-годишният Желязко Димитровот конен клуб "Кабиюк" в Шумен, който се състезава от осем години, а от три е тандем със своя кон Лампас:

То е животно, но с характер, всеки път може да се случи нещо, но горе-долу сме се сработили. Обичам животните и най-вече конете. От малък това ме влече.

Жители и гости от цялата страна се събраха на площада в разложкото село Бачево, за да наблюдават едни от най-интересните и стари обичаи на Тодоров ден. Празникът започва с тържествен водосвет за здраве на хората и най-верния им помощник в работата. След това възрастните жени захранват конете, спазвайки древен ритуал: Тодоровден в село Бачево

Със сол, със захар, със зърно, пшеница, царевица, има обреден хляб, направен специално за конете.

Най- радостни и нетърпеливи да облекат носиите и да се качат на конете са децата. Най-малкият участник беше едва на годинка и заедно с баща  си пое към местността "Власовица“, където от незапомнени времена се провеждат състезанията. Преживяването се опитва да опише Лазар, който е професионален ездач:

Все едно летиш, все едно си в облаците, когато имате доверие един към друг.

За 22-ра поредна година в смолянското село Момчиловци има надбягване с коне. Празникът там започна с шествие, предвождано от иконата на Св. Теодор. Около 20 коня участваха в традиционните кушии. Всички получиха грамоти и медали за участие. Раздадени бяха още 10 награди в отделните категории. Мария Влайкова от София с коня Демон спечели купата. В конкурса за най-атрактивна носия бяха раздадени награди в четири категории. 2-годишният Атанас и сестричката му - 8-годишната Елена Стойкови участват за втора година, каза майката Мария.

Децата получиха награда, момиченцето за най-атрактивна женска носия, детска, а момченцето - за най-малък ездач с магарето Марга. Много съм щастлива.

В продължение на патриотичната традиция от вчера и днес всички в Момчиловци са облечени в народни носии. За втора поредна година кметството и читалището в селото обявяват конкурс за най-атрактивна народна носия. Кметът Сийка Суркова обясни, че наградите в конкурса са в 5 категории:

Те са женска носия, за мъжка носия, за детска носия - в категория за момченце и момиченце. Конните състезания са един много атрактивен момент на днешния празник. Освен кушия, ще има майсторска езда. Предвидени са награди за най-красив кон и за най-атрактивен ездач. Снимка

С традиционни конски кушии и богата фолклорна програма се отбелязва Тодоров ден и в пазарджишкото село Калугерово. Събитието се очаква да привлече около 10 000 зрители. Организаторът Руси Матракчийски каза за „Хоризонт“, че в програмата се включва народна кушия, конкурс за най-красив кон, тегления с коне от тежковозна порода в 7 категории, богата фолклорна програма с участието на Валя Балканска, Петко Янев, много фолклорни състави и други изпълнители.


Честването за Тодоровден в София започна с традиционен ритуал в квартал "Бенковски", където се проведоха състезания и демонстрации с участието на "Конната полиция" при СДВР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна