Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха трима туристи, затрупани от лавина в Рила

| обновено на 04.03.17 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Трима туристи бяха затрупани рано тази сутрин от лавина край в местността „Камината“ в Рила, но успяха да се спасят с помощта на Планинската спасителна служба. Дежурният в службата Иван Драгошинов разказа за "Хоризонт":

В 6.37 часа получих сигнал през 112. Обади се едно момче, което каза, че са в района на Мальовица, над втора тераса и е паднала лавина. Помолих го да се изнесе от района на лавината и оттам, след като е жив и здрав, да слезе по най-бързият начин до хижа "Мальовица". Минаха се 10-15 минути и се обади едно момиче, и каза „аз съм в лавината на Мальовица“. Успокоих я, че наш екип тръгва, каза Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Третото момче е успяло само да се изрови от снега до пристигането на екипа. Момичето, което е със съмнения за фрактура на бедрото, е транспортирано от спасителите до лечебно заведение.

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да се движат само по маркировката, за да  избегнат опасността от лавини. Условията за туризъм са добри. В планините все още има много сняг и условията за ски са добри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени