Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е пилотът на сирийския военен самолет, който се разби до границата с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След деветчасово издирване турски спасители са открили ранения пилот на самолета от сирийските ВВС, който се разби вчера край границата с Турция. Отломки от самолета МиГ-23 бяха намерени в турската гранична провинция Хатай, предаде ТАСС. Пилотът е настанен в болница. Той успял да използва парашута си, за да се приземи благополучно.
 
Една от антиправителствените сирийски  групировки -  "Ахрар аш-Шам" публикува  видео, в което твърди, че  изтребителят е бил свален, когато атакувал нейни позиции.

Според друга версия, самолетът се е разбил поради лоши метеорологични условия.

Вчера стана известно за изчезването от радарите на сирийски самолет на границата с Турция. Валията на провинция Хатай Ердал Ата заяви, че жандармерия и спасителни екипи са открили елементи от фюзелажа.  Валията допълни, че не става дума за нарушаване на границата, тъй като вероятно самолетът е паднал на турска земя поради технически причини или заради инцидент, станал над сирийска територия.


Междувременно Вашингтон потвърди, че Съединените щати са подсилили своето военно присъствие в Северна Сирия, където не спряха противоборствата между различни местни групировки след разгрома през миналото лято на джихадистите от "Ислямска държава" в региона. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна