Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намали целите си за икономически растеж през 2017-а

| обновено на 05.03.17 в 13:46

Откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители не поднесе особени изненади. Китай ще продължи да следва реформите, които целят постигане на устойчив икономически ръст и предотвратяване на резки социални промени.

Премиерът Ли Къцян обяви, че заложеният икономическия ръст за тази година е около 6,5 процента, малко по-ниско от миналогодишния. Очакват се болезнени мерки за затягане на държавното кредитиране, с което се цели диверсификация на финансовия риск. Политиката ще доведе до ограничаване на спекулацията с недвижими имоти, прекомерните държавни инвестиции и неустойчиво кредитиране. Мерките са част от стратегическото реформиране на Китай за засилване на вътрешната консумация за сметка на износа на стоки.

Друга важна тема бе обявеното повишаване на разходите за отбрана от 7%, което е по-ниско от миналогодишния рекордно нисък ръст. Въпреки че Пекин активно инвестира в отбранителните си способности, китайският бюджет продължава да е едва една четвърт от американските военни разходи.

Ако се съди по обявените данни, Китай няма сериозни и радикални планове за промяна на външно- или вътрешнополитическите си цели. Целта на президента Си Цзинпин е утвърждаване на усещането за остров на стабилност, в година, когато предстои началото на процеса за избор на негов наследник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна