Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фийон свика митинг, но не спомена дали смята да оттегли номинацията си за президент

| обновено на 05.03.17 в 19:09
Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на традиционната френска десница за президент Франсоа Фийон свика митинг в центъра на Париж с надеждата да възроди кампанията си. В речта си пред хилядите свои симпатизанти обвиненият в корупция Фийон ги призова да не губят надежда въпреки информациите, че вместо него партия "Републиканците" ще издигне друг кандидат. 

Този избор едновременно им принадлежи и не им принадлежи, защото този избор е ваш - на вашето избирателно право и на вашите надежди и съм сигурен, че ще бъде на цяла Франция, ако можем да се обединим в едно последно усилие. Да живее Франция! Да живее Републиката, каза Фийон.

Победеният от Фийон на първичните партийни избори Ален Жюпе даде да се разбере, че ще приеме номинацията, ако конкурентът му се оттегли доброволно. Жюпе получи подкрепата за това на бившия президент Никола Саркози.

Срещу такъв вариант възнегодува лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен.

Това наистина е проблем за демокрацията. Помислете за онези дясноцентристи, които гласуваха за свой кандидат, платиха по две евро за това и всъщност оставиха настрана Ален Жюпе. Те днес с право си мислят, че гласовете и мненията им се изхвърлят на боклука и се налага кандидат, когото не харесват.

Според социолозите, ако Жюпе се кандидатира, Льо Пен ще отпадне от изборите още на първия тур на 23 април, на който се очаква да получи 24 на сто от гласовете. А за балотажа ще се класират Жюпе - с 26,5%, и центристът Еманюел Макрон - с 24 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна