Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографите Антония и Людмил Макаронски предават вълшебството и магията на танцовото ни изкуство

Снимка: Луиза Лазарова
Интригуващо и приказно е да видиш как зарядът, енергията и уникалността на българското хоро пленяват и покоряват. Още по-впечатляващо и магично е да усетиш как ситните и плахи стъпки се превръщат в хармонично движение и те понасят в полета на великолепния български танц. Как се създава вълшебството, разказват Антония и Людмил  Макаронски – създатели и ръководители на Професионална танцова формация „Гераци“ и Танцов клуб „Гераци“, където последователите на българския фолклор се увеличават с всеки изминал ден.

Двамата са завършили Националното училище за танцово изкуство  в София, а след това и АМТИИ – гр. Пловдив. Професионалната им кариера е свързана с трупата на Нешка Робева, а Людмил Макаронски танцува и в ансамбъл „Чинари“ и ФА „Тракия“. Фолклорът и танцовото ни изкуство са и тези, които ги събират в живота. 

Людмил и Антония Макаронски са създатели на инициативата „Хората на България“, която дава възможност на всички желаещи да затанцуват в ритъма на неравноделните български тактове, да се учат от най-добрите български хореографи и професионалисти. Следващата такава среща е на 18 март в клуб „БГ ритъм“, когато стъпките на автентични български хора ще показва Асен Павлов – художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“, преподавател по български танци в НУТИ, носител на наградата „Сребърна лира“.

Днес отдавна вече няма мегдани, които да събират поколенията, но силата на емоцията и зарядът на българското хоро продължават да вдъхновяват и сплотяват всички, докоснати от него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна