Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция реагира остро на действията на България по казуса с агитация за изборите на 26 март

Турция реагира остро на действията на България по казус, свързан с твърдения за предизборна агитация на турска територия за парламентарния вот на 26 март. Преди два дни по този повод българското Министерство на външните работи връчи нота на турския посланик Сюлейман Гьокче

В изявление говорителят на турското външно министерство днес заявява, че с изборните промени преди парламентарния вот на 26 март се стига до ограничаване на броя на избирателните секции за българите, живеещи в Турция - до 35, което според Анкара е било предназначено да попречи там да се гласува.

Като бивша Османска територия в България има значителен брой турско малцинство от около 10%, според официалните данни от преброяването, и много български граждани живеят в Турция, казва още говорителят на турския външен министър Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от Анадолската информационна агенция. Той добавя, че за разлика от България, Турция ще "продължи да предоставя най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, за да гласуват на изборите този месец.


В отговор на писмено запитване от програма "Хоризонт" от българското Министерството на външните работи съобщават, че приемат положително уверенията на турската страна, че ще се придържа към установените правила и ще осигури нормално протичане на българските парламентарни избори на 26 март на територията на Република Турция. На българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас на турска територия, е дадена възможност да гласуват не само в дипломатическите представителства, но и на специално открити за тяхно удобство изборни секции в страната.

Преди броени дни турският посланик в София Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство след негова поява в предизборен клип на една от партиите, които ще се явят на предстоящия вот. В писмото до "Хоризонт" се казва още, че българското Външно министерство разполага с пълния запис на изказването на турския министър на труда и социалната сигурност, което беше разпространено и от българските, и от турските медии и ясно изрази своята позиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна