Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд на Южна Корея отстрани от длъжност президента заради корупционен скандал

| обновено на 10.03.17 в 18:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Южна Корея взе историческо решение да отстрани официално от длъжност президента Пак Гън-хе заради корупционен скандал, който предизвика политически хаос в страната.

Решението на съда бе посрещнато с масови протести в Сеул, където хиляди поддръжници на Пак Гън-хе се опитаха да преодолеят полицейските барикади. За момента се съобщава за двама загинали и няколко ранени протестиращи. Много от централните улици на корейската столицата са блокирани и хиляди полицаи патрулират из целия град.

Пак е първият демократично избран президент, който е отстранен законно от властта. Развръзката идва след месеци на непрестанни протести из цялата страна, които бяха предизвикани от тежък корупционен скандал. В него са замесени десетки служители на президентската администрация и големите корейски конгломерати като "Самсунг". Според съда бившият вече президент е позволила на близки свои приятели да се намесват в политическия живот на страната и да принуждават корейски фирми да финансират различни фондации. Във връзка със скандала лидерът на конгломерата "Самсунг" е обвинен в корупция  и незаконно присвояване на средства. Пак Гън-хе до последно отричаше криминалните обвинения.

Премиерът на страната Хуан Кхьо-ан ще изпълнява длъжността на президент в следващите 60 дни, когато се очаква да се организират нови избори. Борсовите котировки реагираха положително на решението, което бележи края на най-драматичната политическа сага в Република Корея от последните 20 години.

Хуан Кхьо-ан проведе среща на кабинета и призова за стабилност в страната: С цел да бъде спряно засилването на вътрешните конфликти, ние трябва да  управляваме социалния ред и да запазим правителството стабилно, така че да бъде успокоена националната тревога и загрижеността на международната общност, заяви Хуан Кхьо-ан.

Изборите ще дадат възможност на милионите разочаровани корейци да подкрепят дълбоки реформи, които трябва да възстановят доверието в обществените институции и бизнес елит.

Решението на съда е поредната драма във политическата династия Пак. Нейният баща, диктаторът Пак Чунг Хее, който управлява страната през 60-те години на миналия век, беше убит от свои приближени. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна