Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа на скорости няма да доведе до спиране или забавяне на европари за България

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова откри инициативата "Лагер за иновации"

Снимка: БГНЕС

Няма опасност от спиране или забавяне на евросредствата за България до 2022-ра година дори ако в бъдеще Европа се развива на две скорости. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова. Тя откри инициативата "Лагер за иновации".

България трябва да бъде активна в дебата за бъдещето на ЕС. На този етап няма риск Брюксел да спре европейски средства за страната ни, коментира вицепремиерът Малина Крумова:

За този програмен период за такава опасност не може да се говори. Ние работим с финансова рамка, която е определена още при одобряването на многогодишната финансова рамка за този програмен период до 2022 година. Не можем да твърдим, че ще има спиране заради дискусиите.

Ако страната ни не участва в дискусиите, при евентуален бъдещ сценарий за Европа на много скорости:

България има опасността да остане в периферията, но това е само опасност. Всъщност - всичко зависи от нас, дори и в сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите и задълбочаването на сътрудничеството в Европа. Периферията винаги е в неблагоприятна ситуация, но това е само един от възможните сценарии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна