Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци при посещението на лидера на "Северна лига" в Неапол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души са задържани, а 34-ма са ранени след сблъсъци в Неапол по повод посещението на лидера на партията „Северна Лига", Матео Салвини. Това е първата организирана проява на партията на юг от Рим

Партията „Северна Лига” винаги се е държала недружелюбно към Южна Италия и към териториите на юг от Рим. По тази причина, решението на лидера Матео Салвини да посети Неапол с политическа цел не бе прието с ентусиазъм в Неапол. Мирното протестно шествие от близо 5000 души в квартала „Фуоригрота”  се превърна обаче в улична война, предизвикана от ултраси и крайно настроени групи, въоръжени със саморъчно направени експлозиви, камъни и тояги. Нападнати бяха  400 полицаи блокирали достъпа до сградата, където Салвини държал своята реч.

Събитието „за” или „против” Салвини в Неапол, предизвика политически дебати с мнения начело с вътрешния министър Марко Минити, че всеки има право на глас. Кметът на Неапол Луиджи Де Маджистрис уточни, че никой не е искал да се забранява на Салвини да проведе своята среща, но понеже политиката му е расистка, ксенофобска и против юга, той не е бил съгласен това да стане в сграда на кметството. Куриоз е, че големият неаполски певец Пепино Ди Капри харесал програмата на Салвини и, че той  се е извинил на неаполитанците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени