Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отхвърли призива на Брюксел за сдържаност в диалога с Холандия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция отхвърли призива на Европейския съюз към сдържаност в изявленията срещу Холандия заради забраната на нейна територия да се води агитация за турския конституционен референдум в Европа. Турското външно министерство обвини Евросъюза, че избирателно пуска в действие демократичните си ценности – по-точно защитата на основните права и свободи. И че в случая с Холандия дори сама ги нарушава. Обект на гнева на президента Реджеп Ердоган стана германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът на Германия излезе и каза, че подкрепя Холандия. Знаем, че по нищо не се различавате. Дори не очакваме нещо различно. Холандците ни нападат с конете и кучетата си, и вие ни нападнете с вашите коне и кучета. Същите сте!

Според Ердоган някои европейски страни са станали заложници на расистки и ксенофобски партии, а най-голяма болка Европа щяла да понесе в средносрочен и дългосрочен план от дискусиите за мигрантите.

И още – Ердоган заплаши Холандия с още санкции. В отговор на поредната атака на турския президент срещу страната му – за бездействието на холандските мироопазващи сили в Босна по време на клането в Сребреница през 1995 година, холандският премиер Марк Рюте заяви: Това е отвратителна фалшификация на историята. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна