Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция разследва кой е изпратил пакета с експлозиви на германския финансов министър

| обновено на 16.03.17 в 11:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко екипа от отдела за борба с организираната престъпност разследват случая с изпратената бомба на германския финансов министър Волфганг Шойбле. За гръцките власти е важно да се установи как пакетът  с взривното вещество е преминал през камерите на пощенската станция в Атина и на летището. Случаят ясно показва, че „има пробив в сигурността“, коментират в медиите експерти по борба с престъпността.
Използването на името на гръцки депутат като подател също буди недоумение сред разследващите, защото зам. председателят на консервативната партия Георгиадис е едно от най-популярните лица в Гърция, а писмото е изпратено вероятно с фалшива негова лична карта.
В момента се извършва проверка на летището в Атина, откъдето е транспортиран пакетът с взривното вещество.
По схемата на механизма, поставен в пакета, полицията предполага, че е дело на екстремистката организация „Заговор на ядрата на огъня“.
Подозрителният пакет стана причина за евакуиране на няколко стаи от сградата на министерството в Берлин. По данни на берлинската полиция експлозивите в пакета са били с ниска мощност, подобни на използваните във фойерверки.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна