Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

В същото време ШЦБ потвърди за пореден път, че при необходимост ще продължи да бъде активна на валутните пазари с оглед на все още "надценения" швейцарски франк. Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да интервенира на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни, като по този начин бъде отслабен натискът върху местната валута. Швейцарският франк обаче е все още надценен, се посочва в изявление на ШЦБ след края на заседанието.

Банката остави без промяна своите прогнози за растеж на БВП на Швейцария с 1,5% през тази година, но повиши слабо очакванията си за инфлацията в страната. ШЦБ вече прогнозира нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) с 0,3% през настоящата година, след като през декември 2016-а банката залагаше на анемично повишение с едва 0,1 на сто. Централната банка обаче ревизира леко надолу прогнозите си за инфлацията през 2018-а година до 0,4% от 0,5% през декември и очаква ускоряване на инфлацията до 1,1% през 2019-а година.

След днешното заседание на ШЦБ швейцарският франк парира сутрешния си спад спрямо еврото и продължава да поскъпва спрямо долара. Еврото се понижи от часови връх около 1,0746 франка обратно към вчерашно дъно за настоящата седмица около 1,0702 нивото. В същото време доларът се понижава към 4-седмично дъно от 0,9978 швейцарски франка благодарение най-вече на общата слабост на зелените пари спрямо останалите основни валути, която е факт след вчерашното заседание на Фед.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна