Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГД "ГРАО" започна отпечатването на избирателните списъци

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" започна отпечатването на избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори.

Данните в списъците на лицата, които съгласно Изборния кодекс имат право да гласуват, са формирани на базата на извършена актуализация на Национална база данни "Население".

Чрез Министерството на външните работи ГД "ГРАО" вече е получила обобщените данни от всички държави на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната. Подадени са данни и за изтърпяващите наказание "лишаване от свобода" от ГД "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Получени са и данните от общинските администрации за хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, и на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място. Тези категории лица ще бъдат заличени от избирателните списъци по постоянен адрес, а желаещите да гласуват по настоящ адрес ще бъдат включени в избирателните списъци по настоящ адрес.

Главна дирекция "ГРАО" осигури за избирателите алтернативни начини за осведомяване за номера на избирателната секция и мястото на гласуване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна