Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара обвинява Берлин в подкрепа на Фетуллах Гюлен

Фетуллах Гюлен

Спорът между Турция и Германия навлезе в нова фаза след забраната на предизборни прояви на турски политици в Германия и последвалите остри реплики от Анкара. Сега Турция обвинява Германия, че подкрепя неуспешния преврат от миналото лято.

Германските власти не са убедени, че неуспешният преврат миналата година в Турция е дело на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Това обяви шефът на Федералната служба за външно разузнаване Бруно Кал пред списание "Шпигел". И предизвика гнева на Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В телевизионно интервю той упрекна Берлин, че омаловажава подадената от Анкара информация за организацията на Гюлен като автор на опита за преврат. Това е знак, че от сега нататък Германия ще подкрепя Гюлен, както косвено подкрепя и ПКК. Много престъпници от неговата организация се намират в Германия. Възможно ли е германското разузнаване да не разполага с информация за тези хора, къде са, какво правят и с кого се срещнат?

Президентският говорител съобщи още, че германският посланик в Анкара е бил повикан снощи в турското външно министерство във връзка с митинг на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) във Франкфурт. Ние силно осъждаме Германия за това, че разрешиха тази проява на поддръжници на поставената извън закона ПКК, каза Калън.

Около 9 хиляди кюрди протестираха вчера във Франкфурт срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна