Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1200 души в арестите и затворите в страната са с право на глас

| обновено на 26.03.17 в 13:56
Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които в момента се намират в арестите и затворите в страната, могат да гласуват в 24 избирателни секции.

Към днешна дата право да гласуват имат 1222 души.

За организацията на изборния ден има Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". Имащите право на глас са лица с мярка за неотклонение задържане под стража по досъдебни производства и ефективно осъдени, но без влязла в сила присъда към днешния ден. Съгласно Изборния кодекс, избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 лица с избирателни права. 

Избирателни секции има във всичките 12 затвора в страната и в 12 от арестите. Най-много имащи право на глас има в ареста на столичния булевард "Г. М. Димитров" – те са 170. Най-малко са в арестите в Сливен – 12, и в Ямбол – 13 души. Традиционно задържаните и неокончателно осъдените гласуват още в първите часове на деня, а избирателната активност е значително по-висока от окончателната в края на изборния ден.

100% от задържаните с право на глас в Женския затвор в Сливен са упражнили правото си на глас. Това потвърди пред БНР председателят на Секционната избирателна комисия Сали Исмаилов. Към момента в избирателната секция в единствения в страната женски затвор правото си на глас могат да упражнят надзирателите и обслужващия персонал, който е на 12-часов режим на работа. Освен в затвора избирателна секция бе разкрита и в следствения арест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени