Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Козарев: Замърсяването на въздуха е проблем и на сигурността

Качеството на атмосферния въздух има отношение към общинската сигурност, тъй като замърсяването му може да причини редица заболявания и така става опасен фактор за човешкото здраве. Чист въздух означава, че той трябва да е в нормата за средно денонощна концентрация с допустими превишения на фини прахови частици.


Повечето общини в нашата страна имат програми за качеството на въздуха и ефективни мерки срещу замърсяването му. Как работят тези програми, в частност в София обяснява пред Радио София проф. Николай Козарев от Химикотехнологичния и металургичен университет. Проф. Козарев участва в научно-практическа конференция в УНСС за управлението на общинската сигурност.

проф. Николай КозаревВ София трябва да се справим с фините прахови частици и азотния диоксид. Той се получава от натоварения транспорт, не от промишлеността. Голям проблем за София се оказват битовото горене и мръсните улици. При мъгла нещата са страшни по една проста причина, че няма устойчивост на атмосферата. Т. е. нямаме вертикални потоци, които да разсейват замърсителите. Те си остават долу, ниско, където са се „родили“. Докато не духне вятър и не изчезне мъглата, концентрацията на прахови частици е висока.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна