Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад за ползите от членството на България в ЕС ще бъде представен в Дома на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз ще бъде представен днес в Дома на Европа в София.
Той е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. С него стартира проект, свързан с десетата годишнина от присъединяването на България към Евросъюза.

Ще бъдат представени изводите по основните теми в доклада, сред които политическите и икономическите аспекти от членството; политиките на ЕС в полза на гражданите, медиите и неправителствения сектор в България; образование, наука и култура, както и ефектите от външната политика на ЕС. 
Задълбоченото изследване обхваща не само десетте години на членство, но и предприсъединителния период, и отговаря на въпроси като как се е отразил процесът на европейска интеграция върху развитието на България.
Целта е да бъде предизвикана дискусия сред българското общество за важността на членството в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в периода януари – юни 2018 г. В дискусията тази сутрин ще има възможност да се включи и публиката с цел финализиране на доклада, който ще бъде издаден за Деня на Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна