Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седларски: Персоналните промени в държавни дружества може би са засегнали нечии интереси

Прокуратурата проверява сигнал възоснова на разпространения в мрежата запис на министъра

| обновено на 31.03.17 в 20:59
Теодор Седларски
Снимка: БТА

Министърът на икономиката Теодор Седларски смята, че смяната в ръководствата в държавни дружества е вероятна причина в интернет да бъде разпространен запис, в който министърът обсъжда с мъж и жена промени в бордовете на държавни дружества: 

Този запис е изваден от контекста на един разговор, който е в интерес на българската държава - как да бъде един стабилен партньор в едни договорни отношения, поети още от 70-те години при старата система. В самия запис няма нищо скандално. Той е опит да се превърне нещо положително като тема на разговора в скандал. 

Нечии интереси са били засегнати - можер би лични. Нямам притеаснения нито в обсъждането на записа, нито в това, което сме направили като смени, тъй като те са били в този момент правилното решение,
добави министър Седларски, който определи случая като неприятен инцидент и обърна внимание върху произхода на записа. Седларски обяви, че очаква от службите да изяснят кой го е записвал незаконно. 


По сигнал на предшественика му Божидар Лукарски, специализараното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура проверява икономическия министър Теодор Седларски за корупционно престъпление по служба. Сигналът се позовава на записа, разпространен в интернет, в който Теодор Седларски обсъжда смени в борда на директорите на държавната фирма "Ел Би Булгарикум" с хора, близки до частна японска фирма. Записът е в мрежата от няколко дни, но сигналът до главния прокурор е от днес. Той е препратен на специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Прокуратурата тепърва ще установява кои са лицата от записа, с които говори министър Седларски.

В записа се чува разговор около предстоящи назначения в борда на "Ел Би Булгарикум". Става дума за три кандидатури, за които настоявали от японската фирма "Мейджи", производител на българско кисело мляко. В записа, цитиран от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, се коментират и нередности около документите на кандидатите:
Става ясно от тези записи, че документите на някои от кандидатите не отговарят на закона. Цитира се в самия сигнал свидетелството за съдимост на лицето, което е антидатирано (за някаква дама става дума) и се твърди, че автобиографиите на новите членове на борда на директорите са предоставени на министър Седларски от японската фирма. 

Чува се и как икономическият министър казва, че държи новите назначения да бъдат извършени и че той ще поеме този риск, допълни Арнаудова:
Той самият, ако това е неговият глас, казва,  цитирам, независимо от това - ще ги назначим.

Макар че тепърва ще се изследват автентичността и твърденията в записа,  от прокуратурата намират за смущаващо това, чe японската фирма се меси в кадрови въпроси около "Ел Би Булгарикум", стана ясно от думите на  Арнаудова.

Излиза така, че японската фирма, изпращайки чрез министъра на икономиката свои хора в борда на "Ел Би Булгарикум", ще контролира сама себе си, защо тя плаща вноска на държавното дружество, за да ползва бактерията, коментира говорителят. 

От „Ел Би Булгарикум“ ще бъдат изискани всички документи относно смяната на борда на директорите, ще се проверяват членовете на новото ръководство, както и тяхното минало в чисто кариерен план, доколкото за тях има данни, че са били ангажирани пряко или непряко с дейността на японската фирма, уточни Арнаудова.

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление по служба.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна