Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът в САЩ утвърди съдия Нийл Горсъч за нов член на Върховния съд

Нийл Горсъч
Снимка: БТА

Американският Сенат утвърди консервативния съдия Нийл Горсъч за нов член на Върховния съд. Така след продължили цяла седмица дебати, 49-годишният Горсъч влезе в пожизнения 9-членен състав на Върховния съд.
За Горсъч гласуваха 54-ма сенатори, 45-ма бяха против. Един член на Сената от Републиканската партия не взе участие в гласуването. Утвърждаването на новия член на Върховния съд с обикновено мнозинство стана възможно, след като републиканците гласуваха за такава процедура в четвъртък, за да преодолеят съпротивата на демократите.
В началото на февруари президентът Доналд Тръмп номинира Горсъч за вакантното девето място в институцията, която се произнася по най-важните дебати в американското общество, включително и за конституционността на нормативните актове.
Горсъч вероятно ще положи клетва следващата седмица. И така консерваторите ще си върнат мнозинството във Върховния съд. Досега в състава на съда влизаха четирима либерали и четирима консерватори, тъй като след смъртта на деветия му член - консерватора Антонин Скалия през февруари миналата година, досега не беше избран негов заместник. Тогава предишният президент - демократът Барак Обама, искаше да издейства избирането на либерал, но републиканското мнозинство в Сената не му позволи това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна