Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предупреждава Европа, че ако не ускори плащането за мигрантите, ще срещне трудности

Миграционното споразумение ще срещне трудности, ако ЕС не ускори плащането на финансовата помощ за сирийските бежанци на територитята на Турция, заяви за БНР турският постоянен представител за европейските институции в Брюксел Фарук Каймакчъ. Той участва в конференция в ЕП за охраната на  външните граници на Съюза, организирана от евродепутата Мария Габриел:

Сделката от 18 май предотврати влизането на поне 1 милион нелегални имигранти в Западна Европа. Това е голямо бреме, най-вече за Турция, но е тежест и за Гърция, и за България. Очакваме ЕС да изпълни обещанията си и да ускори потока на финансиране в помощ на бежанците в Турция. Също така, Съюзът трябва да започне да прилага доброволната схема за прием на бежанци. Турция спазва ангажиментите си. Но ако европейската страна не спази обещанията си, миграционното споразумение ще срещне трудности в бъдеще.

Пред участниците в конференцията турският посланик допълни, че ако Европа не заеме активна роля за изкореняване проблемите в Близкия изток, Близкият изток ще дойде в Европа с проблеми като миграцията и тероризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна