Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна официалното посещение на Огнян Герджиков в Босилеград

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

Започна посещението на служебния премиер Огнян Герджиков в Босилеград, Сърбия. Той ще открие традиционния Великденски младежки фестивал, а по-късно заедно с вицепремиера на Сърбия Ивица Дачич ще се поклонят на паметника на Васил Левски в града.

Първата среща на премиера в града от Западните покрайнини е с българската общност и кметовете на населени места в Сърбия с българско население. Към участниците в срещата Герджиков се обърна с думите:

Сънародници, българи, които пазите българското в себе си, много искам да чуя от вас нещо, което за мен е важно, че не само носите българското в себе си, но и сте единни в опита си да запазите българското в себе си, защото за нас, българите, това често е трудно.

Посещението в Западните покрайнини е по покана на организаторите на събитието – Сдружение "Глас", което през 2015 година получи европейския знак за фестивала. В седалището на Националния съвет на българското малцинство в града премиерът ще разговаря с представители на българската общност. Ще посети и най-старата запазена църква и запазено килийно училище в Западните покрайнини – село Извор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна