Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АП: Лидерите на ЕС реагираха предпазливо на резултата от турския референдум

| обновено на 17.04.17 в 18:18

ЕК реагира почти веднага на резултатите от допитването в Турция. В изявление от късно снощи, Брюксел обяви, че Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по промените в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес /АП/ посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

Доста по-директен беше министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц. Той заяви, че резултатът от референдума в Турция, вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Ердоган да търси уважителен диалог в страната си след малката преднина, с която партията му спечели референдума за конституционните промени, съобщи Франс прес.

Крехката преднина за подкрепящите повече президентски правомощия в Турция говори за дълбоко разделение в турското общество, заяви френският президент Франсоа Оланд, като призова за диалог между всички политически партии. Решението за това, как да организират своите политически институции, разбира се зависи от турците. Но публикуваните резултати показват, че турското общество е разделено за планираните обхватни реформи, се казва в изявлението на френския президент. В същото време френското външно министерство призова турското правителство да зачита Европейската конвенция за правата на човека и записаната в нея забрана на смъртното наказание. 

Преговорите за присъединяване между Турция и Европейския съюз трябва да бъдат спрени, ако одобрените на вчерашния референдум реформите бъдат приложени без изменения. Това каза докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири
Ясно е, че страната не може да се присъедини към ЕС с конституция, която не спазва разделението на властите и няма механизми за контрол между тях, посочи Пири.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна