Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вчера Тереза Мей предложи вотът да се проведе на 8 юни

Британският парламент гласува предложението на премиера Тереза Мей за провеждането на предсрочни избори

522 бяха гласовете "за", а "против" гласуваха само 13 депутати

Тереза Мей
Снимка: EPA/BGNES

Британският премиер Тереза Мей си осигури далеч над необходимите две трети мнозинство в Камарата на общините, за да се проведат предсрочни парламентарни избори на 8 юни. 522-ма депутати я подкрепиха, а 13 бяха против. 

Сред гласувалите "за" бяха 325 от общо 330 консерватори, както и представители на почти всички останали партии в британския парламент. Шотландските националисти не участваха във вота. Въздържаха се и много лейбъристи, които според анализатори предстои да претърпят най-тежкото си изборно поражение от 100 години.

Пред Би Би Си по-рано днес Тереза Мей обясни защо се е отметнала от твърдата си позиция, откакто е премиер, да няма избори:

Когато се стигна до задействане на чл. 50-и  стана очевидно докъде е готова да стигне опозицията в Уестминстър в опитите си да попречи на Брекзит.

Брекзит не е само писмото, с което заявяваме, че искаме да напуснем ЕС. Става дума за постигане на най-доброто възможно споразумение с Европа, а либералдемократите казаха, че искат да блокират правителството, лейбъристите заплашиха да гласуват срещу споразумението, а шотландските националисти казаха, че искат да се отцепят.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна