Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята се създава там, където живеят големите по дух хора

Ново село или днешно Априлци става един от важните центрове на Априлското въстание. За него Захари Стоянов пише, че там хората въстават най-организирано и масово в сравнение с цяла Северна България. Споменът за въстанието, а и за участието на хора от този край в последвалите войни, които води България в началото на 20 век, събира в книги местният клон на националното дружество "Традиция". Дружеството става особено популярно в цялата страна с историческите си възстановки, но троянският му клон решава, че от осоена важност за съхраняване на националното ни самосъзнание е и книгоиздателската дейност.

Христо Калистерски е управител на един от клоновете на Национално дружество "Традиция" - "34 Пехотен троянски полк". Първата книга, която издава троянският клон на национално дружество "Традиция", е посветена на войните за национално обединение от 1912 - 1918 г.

Историята се създава там, където живеят големите хора, а не само там, където се взимат големите решения, казват членовете на троянския клон на дружество "Традиция". Повече за работата им можете да откриете на фейсбук страницата на дружеството, както обяснява и Дочо Николов, член на дружеството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна