Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В час с новите предучилищни стандарти

Снимка: pixabay.com
Новият Закон за предучилищното и училищното образование налага нови образователни стандарти и за предучилищното образование, заяви пред Радио София Ваня Трайкова, експерт по предучилищно образование в Министерството на образованието и науката. Няколко са основните промени и те са във вида на организацията, но и по отношение на съдържанието. Така например законът вече регламентира учебната година да важи и за детските градини. Учебната година в детските градини е разделена на учебно и неучебно време, като учебното време приключва на 31 май, но след това децата продължават да посещават детското заведение и имат различни други занимания.

В детската градина се цели детето да бъде увлечено в дадена дейност и да усвоява нови неща, без да е нужно да знае, че има конкретен предмет като "Околен свят", "Математика" и т.н, обясни Трайкова. Съдържанието в предучилищното образование е структурирано в седем основни направления.

Стандартът за предучилищно образование залага редица изисквания, свързани със социалните умения, с уменията за общуване, не само с възрастни, но и със своите съученици. Част от тях е осъзнаването от детето на своята нова социална роля "ученик". Желателно е децата да бъдат заведени в този период и в училище, за да видят сами какво им предстои там.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна